Schuldgevoelens, waardoor ontstaan ze?

SchuldgevoelensSchuldgevoelens, waardoor ontstaan ze? Ze neemt contact op met een medium van Eddie.EU, ze voelt zich zo vaak schuldig. Als ze zich dat voelt, loopt ze volledig vast. Haar hoofd zit dan helemaal vol en dan weet ze het helemaal niet meer. Ze wilt weten waarom ze zo vaak last heeft van schuldgevoelens.

Daarbij merkt ze op, dat ze het vaak zo jammer vindt, dat een ander nooit ja of nee kan zeggen. Zeg toch gewoon nee, als je dat wilt. Altijd dat gedraai om de pot heen. Ze is er klaar mee. Nou, zegt het medium, wat jij zelf voelt, dat schuldgevoel, voelt de ander ook en daarom kan die en durft die geen nee te zeggen.

Het bleef even stil tijdens het telefonisch consult met de spiritueel hulpverlener van Eddie.EU. Ik zie heel goed nu wat je bedoelt. Schuldgevoelens ontstaan omdat je niet duidelijk bent naar jezelf en dus ook niet naar anderen.

Inderdaad zegt het medium. Gevoelens van schuld ontstaan door vroeger. We zijn allen geconditioneerd en geprogrammeerd om niet voor onszelf te mogen kiezen. Als het dan gaat om nee zeggen, hebben we geleerd dat dit eigenlijk niet mag.

Zo ontstaan dus schuldgevoelens. Waar je zelf enorm veel last van hebt en ondertussen van een ander verlangt en verwacht dat die wel eerlijk is naar jou en duidelijk. Ben jij duidelijk naar een ander?

Nee, eigenlijk niet, anders had ik die gevoelens van schuld niet. Je hebt het door, geeft het medium aan. Alleen kom er maar eens vanaf. Want dat aangeleerde geconditioneerde gedrag is heel hardnekkig.

Dat heb ik door zeg, ik worstel er mijn hele leven al mee. Maar nu zie ik in waar het aan ontbreekt. Ik houd niet van mijzelf. Logisch, dat was een doodzonde. Om die reden voel ik mij dus heel vaak ook machteloos. Dan word ik kriegelig, boos en geïrriteerd door een ander, omdat die, dat voel je dan, om de pot heen aan het draaien is.

Ik doe zelf precies hetzelfde. Wat krijgen wij dan een naar en vervelend gedrag aangeleerd zeg. Dat klopt, op de een of andere manier heeft de mens niet door, dat we precies datgene doorgeven, zoals we het niet zouden moeten doorgeven.

We maken zo van ieder mens een afhankelijk en machteloos mens. Die niet voor zichzelf durft te kiezen, dus niet duidelijk is. Hier ontstaan de ruzies, de echt- en vechtscheidingen door. De verschrikkelijke haatgevoelens naar een geliefde.

Kinderen die de rug toekeren naar hun ouders, allemaal voortkomend uit een verkeerd zelfbeeld. Want die kinderen voelen zich niet geliefd, gezien en gehoord. Die missen liefde. Terwijl ouders denken dat ze dat toch echt hebben meegegeven en er geen snars van snappen dat die kinderen er zo anders over denken en instaan.

Schuldgevoelens ontstaan, omdat we niet meekrijgen dat ook wij bestaan. Zo simpel is het. Als jij er voor kiest om een avond met vriendinnen op stap te gaan, maar je daarbij schuldig voelt naar je kinderen en partner. Is dit dan een gezonde situatie?

Nee, inderdaad, je hebt gelijk. Ik hoef mij daar helemaal niet schuldig over te voelen, ik praat mij dat zelf aan. Dat ik altijd mijzelf moet wegcijferen en klaar moet staan voor een ander. Daar loop je op vast. Ik zie het nu. Ik ga er direct mee aan de slag.