De mens gaat ten onder aan bemoeienis

De mens gaat ten onder aan bemoeienisDe mens gaat ten onder aan bemoeienis. Er gebeuren momenteel vreselijke dingen. Op de een of andere manier, lijkt het wel, dat een mensenleven echt niet belangrijk is. Vanuit spiritueel oogpunt gezien. Dat de macht, je zin krijgen, belangrijker is, dan het leven van een mens.

Het is een rare tijd, waarin je je kunt afvragen, wat gebeurt er allemaal, waarvoor allemaal. Waarom kan er geen vrede zijn. Waarom moeten mensen toch een ander land aanvallen? Om hun zin te krijgen? Om datgene wat ze al jaren dwarszit, ten uitvoer te gaan brengen? De baas te willen zijn, waarbij mensenlevens niet worden geschuwd.

Vergelijk het maar eens met een scheiding. Waar twee kijven, hebben twee schuld. De hele familie, vrienden gaan zich er mee bemoeien, kiezen partij of niet. De twee waarom het draait zitten vol met haat, pijn en verdriet. Iedereen weet het beter en de een zegt.

Ga nooit meer terug naar die vent. De ander zegt, probeer het nog een keer. Hier is sprake van bemoeienis. En weet je, we bemoeien ons veel te veel met anderen. Laat die 2 het zelf uitzoeken. Je hoeft ze niet van advies te voorzien, juist niet.

Ze zullen er zelf uit moeten komen. Bemoeien, is mens eigen en eerlijk gezegd, vanuit spiritueel oogpunt gezien, fout. Is het niet van jou? Blijf er dan van af, blijf er buiten. Je gaat anders de ander van advies voorzien, waar die later spijt van krijgt.

Of je gaat ruzie krijgen en dan de ander straffen door het contact te verbreken. Het is hun verantwoordelijkheid, van niemand anders. Vragen ze je om advies, dan kun je het geven als het voor jou goed voelt. Maar ook dan laat je de keuze bij de ander.

Schijnbaar vinden we als mens dit moeilijk. Weet je hoe we dit gedrag noemen in de spirituele wereld? Kinderlijk gedrag. Ik moet mijn zin hebben, ik heb gelijk, ik weet het beter. Doe nu wat ik je zeg!

De wereld gaat ten onder aan bemoeienis. Het opleggen van sancties, is straffen. Van straffen is nog nooit iets goed uit naar voren gekomen. We doen het ook bij kinderen. Je wel eens afgevraagd wat het met het kind doet? Waarom jij het doet?

Het kind zal het niet begrijpen, die is alles nog aan het leren, aan het ontdekken, aan het uitproberen. Straffen heeft het kind dan niets aan. Wel aan tekst en uitleg, waardoor die zich nog steeds gehoord en gezien voelt. Maar straf je hem zonder iets erbij uit te leggen, maak je van je kind een weerbarstig, dwarsliggend persoon die later met macht vol bemoeienis zit.

Zie je wat er nu op wereldniveau gebeurt? Precies hetzelfde. Vol met boosheid en wrok zitten, partijen die het niet hun verantwoordelijkheid zich er mee gaan bemoeien. Laat ze. Hoe gek dat ook klinkt.

Want achteraf heb je spijt dat je je er mee hebt bemoeit. Dat je het beiden niet uit hebt laten zoeken, het stel dat in scheiding ligt. Het zijn hele precaire situaties waar je beter heel neutraal in kan blijven staan.

Alleen hulp biedt als het echt nodig is. En weet je waarom? Dan gaan we het eindelijk eens leren wat wel de bedoeling is. Ieder mens in zijn waarde laten. Onze wil niet op willen leggen en de mens zien als het meest kostbare. Waardoor je je nooit meer gaat bemoeien met anderen, waar de mens aan ten onder gaat.