We manipuleren er allemaal flink op los

We manipuleren er allemaal flink op losWe manipuleren er allemaal flink op los. We hebben er een hekel aan, dat we worden gemanipuleerd. Maar zonder er erg in te hebben, kan het zomaar zijn, dat je er zelf ook gebruik van maakt. Weet je hoe dat komt? We groeien er mee op en dat nemen we een op een over.

Manipuleren is een vorm van misleidende beïnvloeding, om de ander tot een bepaalde handeling te zetten, Maar ook aan het twijfelen te brengen, of in de macht te houden. Dat kan op een dusdanige manier gebeuren, dat iemand bang wordt voor de ander. Daarbij komen dan onzekerheid en vertwijfeling bij om de hoek kijken.

Je kunt er van uitgaan dat zowel jij, als ieder ander van manipulatie gebruik maakt. Met zoveel andere dingen, als het geven van kritiek, wat bij ons een negatieve smaak heeft. Heeft manipulatie 2 kanten.

Kritiek geven is namelijk niet, zoals we denken, negatief. Je hebt namelijk ook opbouwende kritiek. Dit geldt ook voor manipulatie. Maar ook bij het woord manipulatie hebben we een negatief beeld. Wat overigens voor zo’n 80% klopt hoor.

Manipulatie krijgen we als kind al mee, zegt een medium werkzaam bij Eddie.EU. Als jij je bordje leeg eet, dan krijg je je toetje. Wat zeg je hiermee? Je beïnvloedt het kind misleidend om tot een bepaalde handeling aan te zetten. Namelijk het opeten van alles op zijn bord.

Dus niet zo gek, dat we het allemaal toepassen. We worden immers allemaal zo groot gebracht. Of wat denk je van deze? Morgen gaan we bij opa en oma op bezoek. Jullie weten het he! Ja ja, mam, rustig zijn, stil, niet springen en schreeuwen, want dan krijgen we vast en zeker een cadeautje of iets voor in onze spaarpot.

Manipulatie ten top en als we het zo meekrijgen, gebruiken we het zelf ook volop. We vinden dan het de normaalste zaak van de wereld. Zeg lieve schat, als jij nou een kopje koffie voor mij maakt, krijg je zo van mij een heerlijke zoen. Manipulatie.

Zelfs het geven van complimenten kunnen worden geschaard onder manipulatie. Wat zie je er vandaag beeldig uit! Het streelt je ego en ondertussen kan die persoon dat zeggen en tegelijkertijd iets anders denken en tevens iets van je vragen. Ach zoek jij dat even uit voor mij. Wederom manipulatie.

Je loopt nog met je hoofd in de wolken van het gekregen compliment. En ondanks dat je even wel een naar gevoel kreeg, denk je ach, ik doe dat wel even. En zo trap je er letterlijk in.  Op een gegeven moment beginnen we te balen van manipulatie.

Hoe komt het dat we beginnen te balen er van? Omdat het ons niet dient. Sterker nog we zien het als misbruik van onze goede intenties. Vaak is er dan nog niet een lampje dat branden gaat, dat je het zelf ook doet.

En zo komen we er achter dat we het allemaal toepassen. Weet je dat manipuleren een vorm van eigen gewin is? Dat eigen gewin razendsnel wordt bedacht, als iemand je manipuleert. Dat we onbewust dus constant van elkaar gebruikmaken op een manier die niets met liefde als zodanig te maken heeft.

Dat er personen zijn die van manipulatie een sport hebben gemaakt? Je vindt ze vaak in beroepen met witte borden, bij politiek leiders. Charmant met een glimlach, maar ondertussen. Manipuleren ondermijnt relaties in welke vorm dan ook. Het haalt vertrouwen weg. We zouden hier echt meer bewust bij stil moeten gaan staan, willen we als mens menswaardig met elkaar om willen gaan.