Geduld hebben is als de kat op het spek binden

kat op het spek bindenGeduld hebben is als de kat op het spek binden. Ik moet dus geduld hebben, zegt de cliënt tegen het medium, die een toekomstvoorspelling heeft gedaan. Dat het heus weer goed gaat komen met haar partner. Maar de onderliggende emoties nog tijd nodig hebben om te zakken.

Zo zou je het wel kunnen zeggen, geeft dan het medium van Eddie. EU aan. Maar als ik jouw as, zou ik het geduld maar heel snel in de prullenbak gooien. En weet je waarom? Geduld is gaan zitten wachten op een onvervuld verlangen.

Dat is als de kat op het spek binden en er niet aan mogen komen. Dat houdt werkelijk niemand vol. Geduld hebben, dat zeiden we vroeger. Maar dat was in een andere tijd. Een tijd waarin we nog helemaal niet bezig waren om überhaupt na te denken over liefde.

Wat heeft geduld en liefde dan met elkaar te maken? Kijk, zegt het medium van de chat website Nieuwe Tijd, het heeft alles met elkaar te maken. Wat is liefde? Dat is jouw vuurtje. Als jij geduld gaat hebben, wat gebeurt er dan met jouw vuurtje? Dat dooft. Dan doe je jezelf te kort in liefde en dat mag nooit de bedoeling zijn.

Zie je wat geduld vragen aan jezelf, van jou vraagt? Doe jezelf te kort in liefde, om de liefde van een ander weer te krijgen! Ik zie het en snap het. Maar wat is dit moeilijk zeg. Want je hebt nu eenmaal wel dat enorme verlangen.

Ook daar heeft liefde een antwoord op, geeft het medium aan. Het lijkt wel of liefde op alles een antwoord heeft, als ik jou zo hoor, geeft de cliënt aan. Dat heb jij heel goed in de gaten, want dat klopt als een bus.

Maar aangezien we niet leren wat liefde is, we er eigenlijk allemaal maar iets bij invullen. We denken dat het komt als er een partner komt. Daar hebben we het dus al mee mis. Die partner is geen liefde, dat is een geliefde. Daar zit een heel groot verschil in.

Jij bent liefde, je partner is liefde. En de mate waarin jullie ieder voor zich in liefde staan, bepaalt het succes van een liefdesrelatie. En waarschijnlijk heb jij voor jezelf nog helemaal geen idee gehad, dat je liefde bent. Laat staan dat je gekeken hebt of je partner liefde begrijpt.

Dat klopt, geeft de cliënt aan. Als jullie dit wel hadden geweten, hadden jullie totaal anders met elkaar omgegaan. Dan was er nu geen sprake gewest van deze verwijdering. Dan hadden jullie elkaar niet zo in de haren gevlogen, willen veranderen, respectloos geweest, naar elkaar. Want dat is allemaal wat niet bij liefde hoort.

Ik begin het heel goed te begrijpen, geeft de cliënt aan. Je zegt eigenlijk. Blijf, wat er ook gebeurt, met jezelf in liefde staan voor jezelf. Dan doe je jezelf nooit te kort. Ga je ook niet zitten wachten, je leeft door. Dan kun je er af en toe wel eens even aan denken, maar net zo veel en zo weinig als dat je aan al het andere denkt.

Dat bedoel jij met liefde. Je hebt het door, zegt het medium werkzaam voor Eddie.EU. Je snapt het en je zult dit gesprek nooit meer vergeten. Je gaat nu heel anders zelf al in het leven staan. En als straks je partner weer in beeld is, ook heel anders met hem omgaan.

Je gaat alles durven zeggen, maar vanuit de liefde voor jezelf. Waardoor hij voelt, ik mag er zijn, zoals ik ben. Ik hoor alleen wat mijn partner niet fijn vindt. En vanuit de liefde die ik voel voor haar, ben ik bereid om samen te groeien, dichter naar elkaar. Juist zegt het medium, zie je dat liefde onze basis is voor ons leven?