Worden wie jij echt wilt zijn

Worden wie jij echt wilt zijnWorden wie jij echt wilt zijn, herken je aan de volgende symptomen. je leeft, je doet. Je doet zoals het je is meegegeven. Dat is de wijsheid die je hebt. Of die wijsheid toereikend is, kom je in de loop van de tijd vanzelf achter. Dat geldt voor iedereen. Wel is het zo, dat het vaak begint te spelen zo rond ons veertigste.

Rond ons veertigste hebben we zo’n 20 jaar onder de hoede geleefd van anderen en de 2e helft zelf ons eigen leven geleidt. Of misschien wel geleden. In ieder geval gebeurt er dan iets in ons, dat eerst onbewust de balans begint op te maken.

Er overkomen ons dan dingen die we niet fijn vinden, anders willen. Waar we niet blij mee zijn. We kunnen lichamelijke klachten krijgen, waar de huisarts niet echt iets mee kan. We beginnen wat voort te sukkelen, de ene dag voelen we ons beter dan de andere.

En kijk, dat voelen, dat beginnen we op te merken, terwijl we daarvoor daar helemaal niet mee bezig waren. Je wordt je dus ergens van bewust. Van jezelf. Dat weet je nog niet. Je weet wel dat je emotioneel kan zijn, wat je kan raken. Dat je misschien elke dag zo moe bent, nergens zin in hebt. Je afvraagt, is dit het nu.

Allemaal tekenen aan de wand, zegt paragnoste Merel van de chatwebsite Paragnostenchat een van de spirituele websites vallende onder Eddie.EU. Dat je in een proces terecht bent gekomen van transformeren. Ineens lopen vriendschappen minder lekker. Er spelen telkens wat akkefietjes. Ook met je geliefde gebeuren er ineens dingen die er anders nooit waren.

Je merkt ook dat je soms gewoon behoefte hebt, aan alleen zijn en die gedachten, als die eens zouden kunnen stoppen. Alle mensen zeuren ook eigenlijk zo. En willen allemaal wat. Ik wil gewoon nu niks, snap dat dan.

Allemaal tekenen aan de wand dat er in jou iets gebeurt en je iets wilt vertellen, zegt paragnoste Merel. Je bent gestart met het pad om jezelf te worden. Dat is een langdurig pad. Dat we eerst helemaal niet inde gaten hebben.

Ja, we merken wel iets, maar vaak niet bij onszelf. We ervaren dat het gedrag van anderen anders wordt, maar dat is het helemaal niet. Je eigen energie is naar hun aan het veranderen. Daarom zeggen zij wel eens tegen jou. Je bent zo anders. Of je reageert zo anders, is er wat?

Nee hoor, zeg je dan, geen idee dat je in het proces bent belandt jezelf te vinden en te zijn. In het begin zijn het nog kleine signalen. Naarmate het proces vordert worden de signalen groter. Je neemt afscheid van mensen, je vraagt je af of je nog wel gelukkig bent met je partner, je baan. Het huis bevalt op geen enkel vlak meer. Je hebt ook geen zin meer, het netjes te houden, terwijl je daar vroeger altijd heel blij van werd.

Waar is toch mijn energie gebleven? Mijn enthousiasme, niks kan mij nog bekoren. Typische signalen van op weg zijn naar jezelf. Dan doorloop je verschillende fases. Van eerst kleine ergernissen, naar hele grote, nergens meer voldoening uit kunnen halen.

Alles radicaal willen veranderen, totdat je besluit, laat ik eens een spiritueel consulente raadplegen. Dat besluit komt niet zomaar uit de lucht vallen, dat is je ingefluisterd. En waarom!

Dan hoor je waar je midden inzit, wat er aan de hand is, welk pad je aan het bewandelen bent en waarom. Dan volgt er vrede, en val je niemand meer aan in je omgeving. Je neemt ook nog even geen radicale besluiten. Je weet nu, eerst hier doorheen en dan pas datgene in mijn omgeving bekijken vanuit een gezonde en andere blik. Want alles wat ik nu verander, en niet zeker weet of dat het beste is, kan ik achteraf spijt van krijgen. Zo’n spiritueel consult is zo gek nog niet.