Hoe behoud je je zelfvertrouwen

Hoe behoud je je zelfvertrouwenHoe behoud je je zelfvertrouwen. Er zijn wel cliënten die aangeven, dat ze dolgraag terug willen in de tijd. De tijd waarin ze zich nergens zorgen over maakte. Het leven gewoon lekker liep. Geen gezeur, liefdesproblemen, te weinig geld, alles ging eigenlijk vanzelf.

Dat is nu wel anders, geven ze dan aan. Ik kom gewoon niet vooruit. Het lijkt wel of niets meer mag. Alles zit tegen. Ik raak er zo onzeker van. Mijn hele zelfvertrouwen is weg. Ik ben maar aan het dubben en twijfelen. Vroeger wist ik de dingen gewoon direct en nu laat mijn intuïtie mij volledig in de steek.

Dat ons dit overkomt, is vaak na een pittige periode. Dat hoeft niet altijd een aanleiding te zijn, het kan ook zomaar overvallen, zegt een paragnost werkzaam voor Eddie.EU. Alsof je hele zelfvertrouwen in je schoenen is gezakt.

De angst heeft je in de macht gekregen. Vaak is die altijd al sluimerend aanwezig geweest, geeft de paragnost aan. Maar omdat we de dingen nog vanuit onze enthousiasme, zonder veel tegenslag hebben kunnen doen, viel dat niet op.

We denken dan dat we altijd in zelfvertrouwen hebben gestaan, maar achteraf blijkt dat helemaal niet zo te zijn. Als wij, als spiritueel consulenten dit aangeven, herkent de cliënt vaak, aan de hand van voorbeelden dit heel goed.

We worden wel met zelfvertrouwen geboren, dat zit in onze koffer vol met liefde waarmee we de aarde als baby met een prachtige ziel betreden. Maar als er geen aandacht aan wordt geschonken, niet wordt gestimuleerd ons zelfvertrouwen. Dan gaan we langzaam richting vertwijfeling en angst. Zonder dat we daar in eerste instantie erg in hebben.

Hoe behoud je je zelfvertrouwen, oftewel, hoe hervind je het? Start elke dag met een positief zelfbeeld. Dat doe je met je gedachten. Ik ben goed, ik mag er zijn. De kleding die je die dag dan aantrekt, zullen dit gevoel dan ook nog versterken. Zo daar komt iemand binnen straks op haar werk.

Vestig daarnaast je aandacht op je eigen pluspunten. Dat kan van alles zijn. Dat je goed bent in organiseren, op tijd komen, snel iets doorhebt. Je vriendelijkheid, je zorgzaamheid, je luisterend oor.  Bekijk hierbij wel, dat je deze pluspunten niet in doorslaat. Want daarmee ondermijn je je zelfvertrouwen.

Roddel nergens over, geef alleen maar positieve feedback. Houd je afzijdig als er gesproken wordt over anderen, hetzij collega’s, vriendinnen. Je zou zelfs kunnen zeggen tijdens zo’n gesprek. Zullen we het onderwerp veranderen, zijn veel leukere dingen om over te praten.

Zo laat je anderen voelen, dat je hier geen behoefte aan hebt. Door dit te zeggen, versterk je je zelfvertrouwen. Plezierige bijkomstigheid, ze weten nu ook heel goed wat ze aan je hebben en gaan hierdoor meer respect voor je tonen. Wederom een oppepper voor je zelfvertrouwen.

Durf te vragen. Of een ander voor jou ook een keer een luisterend oor kan bieden, of iets voor je kan doen. Accepteer daarbij ook een nee, dat laat de ander zien, maar ook aan jezelf, dat je een nee kunt handelen. Dat je niet in de teleurstelling schiet. Dat is kinderachtig en ondermijn je je zelfvertrouwen mee.

Behoefte om aan je zelfvertrouwen te bellen? Kijk dan eens rond op de website van Eddie.EU, daar vind je topconsulenten die jou heel graag helpen in zelfvertrouwen te blijven staan.